Европейският съюз може да размрази повече пари, предназначени за Унгария от фондовете на Общността, в замяна на одобрението на Будапеща за отпускането на помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро, съобщава изданието Politico, като се позовава на официално лице от Брюксел.

"Ще трябва да дадем нещо на [унгарския премиер Виктор] Орбан. Боли, но това е положението“, коментира събеседникът на редакцията. По думите му ЕС е в много несигурна позиция и всеки от вариантите е възможен. Според Politico се очаква ЕС да обяви решение за размразяване на 10 милиарда евро за Будапеща в четвъртък.ю

На свой ред ръководителят на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер призова ЕС да одобри помощ за Украйна "без подкрепата на Унгария, ако е необходимо“, като нарече унгарския премиер "ненадежден“ партньор. Ръководителят на социалдемократическата фракция на ЕП Иратче Гарсия посочи, че "ако сега се поддадете на Орбан, той ще продължи с изнудването“.

По-рано съветникът на министър-председателя на Унгария Балаш Орбан заяви в интервю за Bloomberg, че страната е готова да отмени ветото, наложено върху предложението на ЕС да финансира Украйна в размер на 50 милиарда евро за период от четири години, ако Брюксел размрази предназначените средства за Унгария в европейски фондове. Според длъжностното лице, като част от преговорите за помощ за Украйна, Унгария ще разгледа предложението на ЕС за увеличаване на финансирането за сигурността на границите, както и за допълнителни субсидии.