Унгария се е приближила по-близко до евентуално излизане от Европейския съюз, заяви бившият управител на Централната банка на страната, цитиран от Bloomberg.

Андраш Симор, който помогна на Унгария да премине през финансовата криза, когато тя се нуждаеше от спасителна програма, ръководена от Международния валутен фонд, казва, че излизането от блока не е най-вероятният сценарий, но "е възможен“.

"Вероятността му, ако беше 10% миналата година, сега се е повишила до 20% до 30%“, заяви той пред телевизия ATV.

Бюджетният дефицит на Унгария се разшири до рекорд, след като премиерът Виктор Орбан започна да харчи пари преди изборите миналата година, които спечели.

Страната също така има най-високата инфлация в ЕС и основен лихвен процент в момент, когато повече от 30 милиарда долара помощ от ЕС остават блокирани. Тези средства бяха задържани от блока заради отстъплението на правителството от демократичните ангажименти и предполагаеми подкупи.

"Страхувам се, че правителството на Унгария ще маневрира страната в ситуация, в която излизането от Европейския съюз се превръща в реална алтернатива“, казва Симор, който е яростен критик на Орбан.

Все пак, по думите му, не се очаква "икономиката на Унгария да се срине. По-скоро очаквам бавно плъзгане“.