Няколко хиляди души – много от които с факли в ръце, поискаха оставката на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан и Главния прокурор на страната Петер Полт с демонстрация в центъра на Будапеща, предава ТАСС.

Шествието от вторник вечерта е било организирано от сградата на Генералната прокуратура до парламента, след което е проведен митинг на централния площад "Лайош Кошут“.

Акцията е организирана по призив на бившия държавен служител Петер Маджар, който публично обвини властите в системна корупция. Той публикува запис на разговор с бившата си съпруга Юдит Варга, която наскоро подаде оставка като министър на правосъдието заедно с президента на страната Каталин Новак заради скандала с помилването на мъж, осъден за педофилия.

На записа се чува как Варга, тогава начело на Министерството на правосъдието, говори за опита да се унищожат част от доказателствата по т.нар. дело Волнер-Шадл. Основният обвиняем е бившият държавен секретар на Министерството на правосъдието Пал Волнер, който през 2022 година бе обвинен в получаване на подкупи от бившия шеф на службата за съдебни изпълнители Дьорди Шадл. Прокуратурата настоя за лишаването им от свобода.

Във вторник Маджар даде показания пред прокурорите като свидетел по делото и след това организира демонстрация с искане за оставката на Орбан. Той обяви намерението си да създаде партия, за да се противопостави на сегашната власт.

От Прокуратурата увериха, че разследването по случая ще бъде завършено и по него не са извадени доказателства. От своя страна представители на правителството нарекоха изявленията на Маджар "буря в чаша вода“, а Варга сподели публикация в социалните мрежи, в която изразява недоволство от действията на бившия си съпруг, който тайно записал разговора им.

Очаква се политическата опозиция да се опита да завърти скандала, който избухна само месец и половина след оставката на президента и правосъдния министър. За правителството и управляващата партия  "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз“ ситуацията е неприятна с оглед на наближаващите избори за Европейски парламент, насрочени за началото на юни, отбелязва агенцията.