Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е по-изолиран от всякога – но той все още подхранва разочарованието в цяла Европа, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian.

Унгарският лидер, един от най-известните крайнодесни политици в Европа, отдавна е аутсайдер на европейската сцена. Но на провеждащата се в четвъртък в Брюксел среща на върха на лидерите на Общността той ще бъде по-самотен от обикновено.

Консервативната партия "Право и справедливост" загуби ключови избори в Полша този месец, оставяйки Будапеща до голяма степен сама в битката си с Брюксел за зачитане на демократичните норми. Междувременно Турция направи крачка към ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, насочвайки прожекторите върху нежеланието на Унгария да подпише документа.

А неотдавнашна среща между Орбан и Владимир Путин добави нарастващ дискомфорт сред европейските служители, които смятат приятелските връзки на Будапеща с Москва и Пекин за несъответстващи и дори вредни за западния съюз.

Унгарският министър-председател "се опитва да запази ролята си на "предмостие“ между Запада и Изтока“, казва Петер Креко, директор на базирания в Будапеща изследователски институт Political Capital.

Орбан иска да увеличи максимално "ползите от отношенията и в двете посоки – въпреки все по-очевидните признаци, че това е невъзможно в настоящата геополитическа реалност“, добавя той.

Но вместо да направи крачка назад, унгарският лидер само засили тази реторика през последните дни, насочвайки гнева си към европейските институции. "СССР беше трагедия; Брюксел е лоша съвременна пародия“, заяви той в реч в понеделник по време на възпоменанието на Унгарското въстание от 1956 г.

"Москва беше непоправима, но Брюксел и Европейският съюз могат да бъдат поправени“, допълни той, визирайки изборите за Европейски парламент догодина.

Реториката не остана незабелязана, като високопоставени европейски служители подчертаха, че поведението на Будапеща предизвиква все по-голямо безпокойство.

"Неотдавнашната среща на Орбан с Путин в Пекин и начинът, по който унгарският премиер сравни ЕС със Съветския съюз, повдигат въпроси дали все още можем да вярваме на тази страна като на съюзник и като на партньор“, коментира високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност.

Проблемите с Унгария "вероятно ще стават все по-дълбоки и все по-задълбочени и все повече ще застрашават общите решения по стратегически важни въпроси“, допълни той.

Втори високопоставен европейски дипломат подчерта, че "Унгария е все по-изолирана, защото забавянето на членството на Швеция в НАТО се отразява негативно на сигурността на всички съюзници“.

Самият Орбан признава, че често е сам.

"Истината е, че тук аз съм единственият правителствен ръководител от ЕС“, отбеляза той в реч на форума на китайското правителство за инициативата "Един пояс, един път“ в Пекин миналата седмица.

"Като се има предвид състоянието на света, би било естествено много европейски лидери да са тук. Но те не дойдоха“, добави той.

Но въпреки че изглежда по-изолиран, унгарският премиер – един от най-опитните правителствени ръководители в Европа – все още има козове в ръкава си.

Унгария трябва да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на следващата година и в Брюксел вече има опасения как Будапеща ще използва тази роля. Освен това Унгария задържа нова военна помощ от ЕС за Украйна и подкрепата на Будапеща ще е необходима за предложеното увеличение на бюджета на Блока и финансовата помощ за Киев.

И докато Орбан претърпя голям неуспех, когато Брюксел замрази милиардите евро, предназначени за Унгария поради опасения за върховенството на закона, сега има сигнали, че поне част от парите може да бъдат размразени – отчасти като начин Унгария да подкрепи ключови финансови решения за ЕС.

Според часто от служителите в Брюксел изолацията би променила поведението на унгарския лидер. Има също така спекулации, че Робърт Фицо, новият министър-председател на Словакия, може да се окаже съюзник на Орбан по ключови въпроси.

Попитана за въздействието на изборите в Полша, Юдит Варга, бивш министър, който се очаква да води кампанията за ФИДЕС в надпреварата за Европейския парламент, отговори, че съюзите на партията "остават силни и процъфтяващи“.

Но зад затворени врати настроението е друго.

"Има много несигурност относно бъдещето“, призна високопоставен унгарски служител, говорил при условие за анонимност.

"Но това, което е сигурно е, че ще има по-голям риск от изолация в бъдеще“, добавят събеседниците на изданието.

Междувременно критиците на Орбан казват, че не трябва да има отстъпки.

"Той блокира присъединяването на Швеция към НАТО. Той се ръкува с Путин. Той сравнява ЕС с убийствената диктатура на Съветския съюз“, подчерта германският евродепутат от "Зелени“ Даниел Фройнд.

"Орбан даде достатъчно доказателства за по-малко от седмица, че не е годен да поеме председателството на ЕС. Това, че Европейската комисия дори обмисля размразяване на средства за Орбан в тази ситуация, е нелепо“, допълни германският политик.