В сряда Европейската комисия ще вземе положително решение за отпускането на 10 милиарда евро на Унгария, замразени по-рано заради проблемите в страната с върховенството на закона, съобщава вестник Nepszava, позовавайки се на източници.

По-рано Politico съобщи, че Комисията ще вземе съответното решение във вторник. Унгарското издание обаче посочва, че е получило опровержение от европейски служители на информацията.

Припомня се, че в сряда Орбан ще обясни в парламента позицията си относно преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

"Според независими източници най-рано Комисията може да даде благословията си да освободи 10 милиарда евро в сряда, съгласно т.нар. писмена процедура“, обясняват в статията.

За целта в рамките на деня унгарският парламент трябва да приеме последния елемент от съдебната реформа, поискана от Брюксел.

През изминалата година унгарското правителство предприе няколко мерки, за да успокои недоволството на Брюксел от съдебната реформа и сега трябва само да промени последния закон, за да постигне тази задача. Будапеща трябва да гарантира безпрепятствен достъп до Съда на Европейския съюз за унгарските съдии.

Въпреки че няколко източника от ЕС разкриват пред изданието, че експертите на Комисията имат забележки относно прилагането на съдебната реформа, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и членовете на изпълнителния орган на ЕС не споделят изразените опасения на техническо ниво и се очаква да дадат положителна оценка на решенията, които ще бъдат взети в сряда от унгарското правителство и парламент.