Оръжията, доставени от Съединените щати на Украйна, са изправени пред шокиращ спад в точността поради ефективното използване на системи и системи за електронна борба (РЕБ) от Русия, което подкопава доверието на други страни в американските оръжия, пише порталът Business Insider.

Според него става дума преди всичко за снаряди Excalibur и GMLRS, които се използват от доставените от САЩ системи HIMARS и гаубици M777.

Възможностите и точността на тези оръжия са под въпрос, което има "не само тактически и оперативни последици за украинците“, но също така може да повдигне въпроси относно "доверието на други страни в тези системи“.

На 24 април президентът на САЩ Джо Байдън подписа пакет от закони за подпомагане на Украйна, одобрен преди това от Конгреса. На 20 април законопроектите бяха одобрени от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, а на 23 април бяха одобрени от Сената. Обемът на пакета беше 95 милиарда долара, той включва освен 61 милиарда долара за Украйна, 26 милиарда долара за Израел, както и средства за предоставяне на хуманитарна помощ на цивилни в зони на конфликт, включително Ивицата Газа.

След подписването на документите Пентагонът обяви, че изпраща на Украйна оръжия и оборудване на стойност 1 милиард долара. Новият пакет от военна помощ от САЩ включва зенитни ракети RIM-7 и ракети-прехващачи AIM-9M, БМП Брадли, бронеавтомобили MRAP, бронирани машини HMMWV, автомобили за теглене и транспортна техника, боеприпаси за ПРК Stinger, снаряди за реактивни системи за залпов огън HIMARS, 105 мм и 155 мм артилерийски боеприпаси, 60 мм минометни снаряди , ракети за противотанкови системи TOW и Javelin и други оръжия.