Унгарската полиция използва сълзотворен газ срещу ученици и студенти и задържа петима души на митинг пред сградата на министерството, където е кабинетът на премиера Виктор Орбан, при протест срещу нов закон, който ще премахне статута на учителите като държавни служители, предаде Reuters.

Полицейската акция следва многохиляден митинг в центъра на Будапеща срещу законодателството, което би увеличило значително натоварването на учителите. Протестът е част от поредицата демонстрации през последната година за по-добри условия на труд на учителите.

Полицията заяви, че решението да се използва сълзотворен газ срещу протестиращите е било предизвикано от отцепническа група участници в протеста, маршируващи към сградата, където е Орбан, разбивайки барикади около близката строителна площадка и замервайки полицаите с отломки.

На власт от 2010 г. Виктор Орбан влезе в ожесточен сблъсък с Европейския съюз относно демократичните норми, тъй като унгарският лидер затегна ограниченията за неправителствени организации, медии, академици и съдии и потисна правата на мигрантите и хомосексуални, пишат от Reuters. 

Почти 5000 учители вече са заявили, че ще напуснат професията си, ако т.нар. Закон за статута влезе в сила, но правителството на Орбан продължава с реформите, които биха лишили учителите от част от тяхната сигурност на работа.

През изминалата година учителите демонстрираха и стачкуваха за по-високи заплати, тъй като инфлацията в Унгария - над 25% - подкопава заплатите, които вече са под средните за страната и предпоследни сред страните от ОИСР според данни от 2021 г.

Много критици наричат ​​предложения закон "Закон за отмъщението“, възприеман като наказание за дългогодишната съпротива на учителите.

Ако законът бъде приет в сегашния си вид, от 1 юни максималното дневно работно време на учителите ще се увеличи от 8 на 12 часа, седмичното работно време от 40 на 48 часа, а броят на заместванията от 30 на 80 часа годишно.

Унгария е изправена пред нарастващ недостиг на учители главно поради ниските заплати и непредсказуемостта на регулаторната среда.