Последната проверка на състоянието на демокрацията в Европейския съюз е показала, че няма значително влошаване в 27-членния блок в области като медийни и съдебни свободи или усилия за справяне с корупцията през последната година, съобщава Reuters, като се позовава на високопоставен европейски служител.

Оценката дойде, когато изпълнителната власт на ЕС публикува последния си доклад за върховенството на закона, който включва съвети за демократични подобрения в държавите-членки на ЕС.

Миналогодишната картина подчертава сериозни опасения за върховенството на закона в Полша и Унгария. И двете правителства загубиха достъп до милиарди евро помощ от ЕС заради свързани спорове.

"Този доклад за върховенството на закона показва, че няма радикално влошаване или отстъпление в нито една държава членка“, настоява заместник-председателят на Комисията Вера Йоурова.

"Като цяло никога няма да бъда доволна, защото има много неща, които трябва да се подобрят“, продължи тя.

Комисарят отбеляза някои подобрения в независимостта на съдебната система в Унгария, тъй като Будапеща се опита да отключи достъпа до безвъзмездни средства от ЕС. Докладът все още призовава страната да направи подобрения в области, като независимостта на медиите и наказателното преследване на корупцията на високо ниво.

Съюзът за граждански свободи за Европа, базирана в Берлин група за наблюдение на правата на човека, заяви, че начинът, по който докладът на Комисията подчертава напредъка в Унгария, е ярък пример за разкрасяване на реалността.

"Повечето държави-членки са положили малко усилия за справяне с документираните проблеми с върховенството на закона, оставили са съществуващите недостатъци без внимание или са влошили нещата във всички проверени области“, се казва в изявление на групата.

От там подчертават това, което казват, че е "тревожно развитие“ около неправителствените организации и медиите в Италия и Швеция, и посочват, че в повечето държави-членки цялостната ситуация с върховенството на закона "продължава в грешната посока“.

Що се отнася до Полша, в доклада на Комисията се казва, че няма напредък към препоръките за 2022 г., включително гарантиране на независимостта на държавните прокуратури и справедливи процедури при предоставянето на медийни лицензи.

В него се казва, че медийният плурализъм е изложен на "много висок риск" в България, Полша, Румъния и Унгария и на "висок риск" в Хърватия, Кипър, Гърция, Словения и Малта.

Испания, която провежда национални избори на 23 юли, беше сред страните, предупредени за състоянието на нейната съдебна система. Докладът отново изразява "сериозна загриженост" относно неуспеха да бъде обновен Съветът на съдебната власт, най-висшият орган на съдиите в страната.

В него не се споменават безредиците във Франция, предизвикани от полицейска стрелба по тийнейджър от северноафрикански произход, и съдържа малко споменаване на използването на прекомерна сила от полицията в страната.

Йоурова заяви, че съдилищата във Франция трябва да преценяват всяка ситуация поотделно.