В четвъртък Европейският парламент ще постави под въпрос способността на Унгария да поеме ротационното председателство на 27-членния Европейски съюз през следващата година, позовавайки се на проблемите на страната с върховенството на закона, показва проекторезолюция на парламента, видяна от Reuters.

Държава, която е председател на ЕС, планира и председателства срещи на правителствени министри и подготвителни органи на ЕС и представлява правителствата на ЕС в отношенията с други институции на ЕС и международни организации.

Председателството е отговорно за стимулирането на работата по законодателството на ЕС, като действа като честен и неутрален посредник - условие, което Унгария няма да може да изпълни поради многобройните си конфликти с ЕС, твърди парламентът.

"Парламентът задава въпроса как Унгария е в състояние да изпълни надеждно тази задача през 2024 г. с оглед на несъответствие с правото на ЕС и ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, както и принципа на лоялно сътрудничество“, гласи проекторезолюцията, която трябва да бъде приета на 1 юни.

Според график, съгласуван от всички правителства на ЕС през 2016 г., Унгария трябва да председателства блока между юли и декември 2024 г. Въпреки че календарът е бил променян преди това поради присъединяването на нови държави, евентуална промяна въз основа на проблеми с върховенството на закона би била безпрецедентна.

Унгария отдавна е в противоречие с ЕС по множество въпроси, като върховенството на закона, корупцията по високите етажи, липсата на съдебна независимост, нарушаването на академичните свободи и правата на ЛГБТК+. ЕС замрази милиарди евро средства за Будапеща поради своите опасения.

Унгарското правителство преговаря с ЕС от години по тези въпроси, но преговорите са постигнали малък напредък.

Решението дали да се промени календарът на председателствата на ЕС, за да се отложи или отмени председателството на Унгария, е в ръцете на другите правителства в ЕС.