Министър-председателят на Унгатия Виктор Орбан предизвика същински международен спор, след като сподели в Twitter пост с текст "Сорос 2.0“ в отговор на новината, че американският бизнесмен от унгарски произход Джордж Сорос е решил да предаде своята управлението на фондацията си на сина си Александър, отбелязва европейската редакция на Politico.

Унгарският лидер включи клип от емблематичния филм "Кръстникът“, показващ как мафиотският бос Вито Корлеоне целува своя син и наследник Майкъл.

Орбан от години провежда кампании, представящи Сорос като кукловод, контролиращ унгарската опозиция и подготвящ заговор срещу интересите на страната, припомнят от редакцията.

През 2017 г. правителството в Будапеща "заля“ страната с билбордове, изобразяващи усмихнатия Сорос, с текст "Нека не позволим на Сорос да се смее последен“. А в победната си реч след парламентарните избори в Унгария през 2022 г. Орбан дори заяви, че всъщност е победил "всички пари и всяка организация от империята на Сорос“.

Последният туит на Орбан предизвика остър и публичен укор от страна на  САЩ. Американският посланик в Будапеща Дейвид Пресман отговори на коментара на унгарския премиер в Twitter с GIF на жена с шапка от станиол.

"Теориите за конспирацията с като сюжета на "Кръстникът III, предвидими и обезпокоителни“, написа американският дипломат.

Постът на на унгарския лидер предизвика критики и в Европа.

"Просто отвратително. Г-н Орбан е срам за Европа“, написа Михаел Рот, председател на Комисията по външни работи на Бундестага и член на Германската социалдемократическа партия.

Евродепутатът от "Зелени“ Даниел Фройнд, гласен критик на унгарското правителство, бе още по-прям: "Вижте този туит“, написа той, "и тогава ми кажете кой е мафиотът“.