Словашкото министерство на външните работи привика унгарския посланик, след като премиерът Виктор Орбан в събота в румънския град Бейл Туснад нарече Словакия "част от провинция, отнета от Унгария“. Това съобщиха от словашкото външно министерство в коментар за портала Napunk.

В изявлението на министерството се подчертава, че Чехословакия, а следователно и Словакия, и Унгария, са равностойни наследници на Австро-Унгария, така че "те не биха могли да откъснат нищо от днешна Унгария".

"В наш интерес е да поддържаме нормални и спокойни отношения с Унгария, но при взаимно разглеждане на чувствителните въпроси и взаимно уважение. Последните изявления на унгарския премиер не съответстват на това", добавят от словашкото външно министерство.

От своя страна унгарският външен министър Петер Сиярто отделно потвърди призоваването на унгарския посланик в Румъния, като каза, че "не е голяма изненада“.

"Тонът и атмосферата на срещата могат да се определят като спокойни и учтиви. Изявленията, направени от заместник-държавния секретар на Румъния, на практика повториха тезите от предишния демарш, този път с уточнения, направени след речта", написа той във Facebook.

Става дума за демарш от преди две седмици, когато румънският посланик предаде на унгарското външно министерство инструкция от Букурещ, в която подробно се описва какво не трябва да се обсъжда в рамките на "летния университет Тушваньош" в румънския курортен град Бейле Тушнад.

През 2022 г. на същото събитие Орбан се обяви против "смесването“ на европейски и неевропейски раси в реч, която веднага възмути опозиционните партии и европейските политици.