Управляващата партия в Унгария Фидес отново поде кампания с билбордове, насочена срещу председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предава Reuters.

Първите такива са се появили на 20 ноември и са били монтирани през нощта, пояснява агенцията. Те са свързани с кампанията преди изборите за Европейски парламент следващия юни. Фон дер Лайен е на снимката заедно с Алекс Сорос, син на родения в Унгария американски милиардер и филантроп Джордж Сорос, който е постоянна мишена на враждебност от страна на партията на премиера Виктор Орбан.

"Ние не танцуваме по тяхната свирка“, гласи надписът на билборда (в оригинал: "Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!“).

По-рано унгарското правителство обяви "интензивна информационна кампания“ по важни въпроси, илюстрирана със снимка на Урсула фон дер Лайен и Алекс Сорос, припомня медията.

"Ние не танцуваме по тяхната музика“, гласи надписът на билборда (в оригинал: "Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek!“).

По-рано унгарското правителство обяви "интензивна информационна кампания“ по важни въпроси, илюстрирана със снимка на Урсула фон дер Лайен и Алекс Сорос, припомня медията.

Унгарското правителство обяви "консултации“ с гражданите, като основен въпрос ще бъде подкрепата за членството на Украйна в ЕС.

През 2019 г. билбордове, изобразяващи предшественика на Фон дер Лайен - Жан-Клод Юнкер заедно с по-възрастния Сорос, предизвикаха остри критики от Брюксел. Фидес ги оттегли, след като основната дясноцентристка група на Европейския парламент, ЕНП, заплаши да изключи партията от редиците си. Фидес напусна ЕНП две години по-късно.

Орбан, чието правителство се опитва да отключи милиарди евро от фондовете на ЕС, заяви в събота, че Унгария "трябва да каже "не“ на настоящия модел на Европа, изграден в Брюксел“.

Очаква се Унгария да бъде в центъра на вниманието на следващата среща на върха на ЕС в средата на декември, тъй като е страната от ЕС, която най-много симпатизира на Русия и е скептична към плановете да предложи на Украйна път към членство в ЕС, отбелязва агенцията.