Европейската комисия очаква окончателен ход от Унгария, за да отблокира достъпа на Будапеща до милиарди евро, замразени от Брюксел, предава Reuters.

Последните съдебни реформи на Унгария трябва първо да бъдат публикувани в официалния вестник на страната, за да влязат в сила, което което Брюксел ще позволи до 10 милиарда евро помощ за развитие за Будапеща да бъдат размразени от общия бюджет на Блока.

Европейският съюз се надяваше, че деблокирането на парите ще помогне да се повлияе на премиера Виктор Орбан. Но неговият старши помощник поиска до 30 милиарда евро в изявление пред агенция Bloomberg.

Очаква се срещата на върха на лидерите, която ще се проведе на 14-15 декември, ЕС да одобри четиригодишен пакет от помощи за Украйна на стойност 50 милиарда евро, както и началото на преговори за присъединяване.

Унгария е готова да вдигне ветото си върху предложението на ЕС да финансира Украйна в замяна на средствата, които Блокът задържа.

Главният политически съветник на унгарския премиер Балаж Орбан поясни, че Будапеща иска ЕС да предаде пълната сума - около 30 милиарда евро - замразена миналата година заради проблеми с върховенството на закона. Тази помощ е задържана, докато страната не изпълни почти две дузини други искания, вариращи от академична свобода до защита на ЛГБТ-общността и правото на убежище.