Турският президент Реджеп Таип Ердоган заплаши Гърция с "луда турска атака“ ако не помъдрее, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Говорейки на митинг в Истанбул в петък, той сподели, че турската ракета Tayfun е изплашила Гърция и подчерта: "Няма да мислим сероизно за удар по Атина, стига вие да сте умни“.

"Ако милитаризирате островите, ще седим ли с вързани ръце? Ако се опитате да направите грешка, знайте, че лудите турци ще направят атака. Но ако останете умни и се държите добре, нямаме работа с вас“, заяви той.

Възпламенителната реторика на Ердоган последва други силни изявления малко след петъчната молитва, когато той беше попитан от репортери за изявлението на Мицотакис в Давос, че "въпросът за гръцките острови, Крит и сделката с Либия не са открити за обсъждане“.

"Мицотакис може да каже такива неща. Но тези негови изявления не са достатъчни, за да определят съдбата на региона. Първо, виждаме, че както Лозанският договор, така и подходът по отношение на островите в момента не се прилагат от гръцките власти. Следователно не може да има такова нещо като милитаризация на островите. Но какво правят сега? Те милитаризират тези острови и нарушават както Лозанския договор, така и другите споразумения“, коментира той.

"Предприемаме необходимите стъпки, отговаряме на обвиненията на Гърция на международни форуми. Гърците ще направят необходимото“, категоричен е държавният глава.

Нямаше официален отговор от гръцкото правителство до късно вечерта в петък, като източници отбелязаха, че Гърция не може да продължи да отговаря на ирационалните коментари на Ердоган и че Мицотакис е казал това, което е имал да каже в Давос.