Зелената светлина, дадена от Съединените щати на придобиването от Гърция на многоцелевия изтребител F-35 и на продажбата на изтребители F-16 и комплекти за модернизация на Турция, подчертава факта, че двата номинални съюзника на НАТО всъщност се изправят един срещу друг, съревновавайки се за надмощие във въздуха, сушата и морето, пише Kathimerini.

Продажбата на F-35 ще потвърди предимството на Гърция по отношение на изтребителите. Въпреки това, по-големите възможности на Турция за изграждане на оръжейни системи подчертават собственото й предимство в безпилотните летателни апарати (БПЛА) и кораби. Тази липса на капацитет за изграждане наскоро принуди Гърция да намали придобиването на военноморски кораби, въпреки многократно заявения ангажимент на цивилното и военното ръководство за значително надграждане на военноморския капацитет на страната до 2030 г.

Гръцките военновъздушни сили вече притежават усъвършенствания френски изтребител Rafale и модернизират 84 F-16 до конфигурация Viper. Но последното се натъкна на забавяния, тъй като има проблеми със съвместимостта между системите за електронно противодействие на самолетите и радарите. Гърция също очаква да получи първите F-35 много преди 2030 г.

Турция почти изцяло разчита на F-16 и няколко остарели Phantom. Комплектите за модернизация и придобиването на 900 ракети за самолетите ще й помогнат да постигне по-добър баланс.

Изглежда всъщност, че САЩ искат Гърция да бъде крачка пред Турция в авиационните технологии, за да балансира ясното предимство на последната в БПЛА.

Всъщност Турция се превърна в основен износител на БПЛА, които представляват по-голямата част от заявените приходи от 5,5 милиарда евро от износ на оръжие.

Наскоро министърът на отбраната Никос Дендиас заяви, че Гърция трябва да увеличи собственото си производство на оръжия и да купува по-малко готови оръжия. Но трябва да се направи много, преди това да стане реалност.