Министерството на външните работи на Украйна "не вижда причина да признае ръководителя на Кремъл Владимир Путин за демократично избран и легитимен президент на Русия". Това се посочва в изявление, разпространено от Министерството на външните работи на Украйна.

Министерството на външните работи на Украйна отбеляза, че "по време на така наречените "избори" в Руската федерация са били нарушени разпоредбите на множество международни документи, които са в основата на съвременната система на международни отношения".

"Едно многото груби нарушения беше организирането на изборния процес в окупираните територии на Украйна - с умишленото въвличане на милиони украински граждани, които живеят във временно окупираните територии или са били принудително преместени в окупираните региони, за да участват в него чрез заплахи и изнудване".

"Подобни действия на Руската федерация, въпреки предупрежденията на авторитетни международни институции, за пореден път доказват, че нейното ръководство не признава отговорността си и няма намерение да спре незаконната, непредизвикана и неоправдана пълномащабна въоръжена агресия срещу Украйна", се посочва в изявлението. 

"Въз основа на тези факти, както и като вземе предвид настоящата заповед на Международния наказателен съд за ареста на Путин, Украйна не вижда правни основания да го признае за демократично избран и легитимен президент на Руската федерация", се посочва още в съобщението на МВнР на Украйна.

"Призоваваме другите държави, международни организации и обществеността да последват този пример и да не признават резултатите от руските псевдоизбори и легитимността на руския диктатор Владимир Путин", се подчертава в изявлението.

По-рано Чехия, Естония, Литва и Латвия, Германия, Великобритания и Канада потвърдиха, че техни представители няма да присъстват на встъпването в длъжност на Владимир Путин на 7 май.

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел се противопоставя на присъствието на представители на Европейския съюз на церемонията по встъпването в длъжност на Владимир Путин.

Преди това Европейският парламент прие резолюция, осъждаща начина, по който бяха проведени президентските избори в Русия и призова да не се считат за легитимни.