"Русия ще възприеме изтребителите F-16, които се появяват в Украйна, като носители на ядрени оръжия, заяви руското външно министерство, предаде РИА Новости.

"Очаква се в близко бъдеще в украинския театър на военните действия да се появят многофункционални самолети F-16, произведени от САЩ. Както многократно е посочвала руската страна, не можем да пренебрегнем факта, че тези самолети принадлежат към двойно оборудвани платформи- ядрена и неядрена", се посочва в изявлението на Министерството на външните работи на Руската федерация, текстът на изявлението е публикуван на уебсайта на министерството.

Руското външно министерство отбелязва, че самолети от този конкретен тип в продължение на много години формират основата на самолетния парк, който се използва в така наречените "съвместни ядрени мисии" на НАТО .

"Независимо в каква конкретна модификация ще бъдат доставени тези самолети, ние ще ги възприемаме като носители на ядрено оръжие и ще разглеждаме тази стъпка на САЩ и НАТО като целенасочена провокация“, добавят от руското външно министерство.