Комисията по оръжията на Камарата на представителите на САЩ одобри доставката на 35 хеликоптера UH-60 Black Hawk за Гърция. Това означава, че Правителственият съвет за национална сигурност (KYSEA) на южната ни съседка може да упълномощи Генералната дирекция за отбранителни инвестиции и въоръжения (GDDIA) да подпише писмото за приемане на САЩ (LOA), за да започне изпълнението на програмата, обясняват в редакцията на атинския ежедневник Kathimerini.

Според съобщенията подписите за закупуването на 35-те хеликоптера трябва да бъдат поставени най-късно до края на седмицата и след това правителството на САЩ ще предприеме необходимите стъпки за разпределяне на гръцките Black Hawk на производствената линия.

С новите хеликоптери, способностите за въздушни операции на гръцката армия ще бъдат значително подобрени. Въпросът с летището обаче остава трън след пълното унищожаване на военновъздушната база Стефановикейо от бурята "Даниел“ миналото лято.

56-те UH-1 Huey на гръцките ВВС ще бъдат заменени от Black Hawk. Поради липса на възможности за поддръжка, едномоторните Huey, закупени през 1969 година, сега са изключително редки.

Тъй като новите хеликоптери използват същите двигатели като Apache и MH-60 Romeo на ВМС, източници от Генералния щаб на гръцката армия съобщиха пред Kathimerini, че включването на Black Hawk помага за постигане на еднообразие и подобрява поддръжката на въздушните средства. Те също имат няколко общи характеристики със S-70 Aegean Hawk.