Правителственият съвет за национална сигурност (KYSEA), най-висшият орган на Гърция за вземане на решения по въпросите на външните работи и отбраната, извърши съществени промени във военното ръководство на южната ни съседка в петък. Тези промени отразяват решимостта на правителството да извърши цялостен преглед на операциите на въоръжените сили и да се справи с проблеми от близкото минало, пише Kathimerini.

Генерал-лейтенант Димитриос Хупис, бившият командир на Специалното военно командване, сега поема ролята на началник на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция (GEETHA).

Генерал-лейтенант Георгиос Костидис беше назначен за началник на Генералния щаб на гръцката армия (HAGS), докато Димитриос Катарас, бивш вицеадмирал на гръцкия флот, пое длъжността началник на Генералния щаб на гръцкия флот (HNGS). Димостенис Григориадис, бившият командир на Командването за въздушна поддръжка, сега е началник на Генералния щаб на ВВС на Гърция (HAFGS).

Едновременното пенсиониране на цялото военно ръководство се отразява и на ключови командвания във въоръжените сили.

Контраадмирал Полихронис Кулурис, който преди това беше заместник-главнокомандващ на гръцкия флот и притежаващ богат морски опит във фрегатите на гръцкия флот, беше повишен в позицията на началник на гръцкия флот. Панайотис Георгакопулос, бивш директор на клон D на Генералния щаб на гръцките военновъздушни сили, сега поема ролята на началник на командването на тактическите военновъздушни сили на Гърция (HTAF).

Очевидно е, че продължаващото развитие ще наложи коригиращи действия на по-ниски нива. Новото ръководство на въоръжените сили се състои предимно от лица, завършили военните академии през 1987 г., което е четиригодишен скок. Промените имат за цел да въведат нова ера с ясна перспектива в GEETHA и всички клонове.

В изявление министър-председателят Кириакос Мицотакис изрази благодарност на напускащия си началник на GEETHA, генерал Константинос Флорос, за неговия значителен принос през последните четири години – период, характеризиращ се със "значителна геополитическа нестабилност и кризи“.

"Той изигра неоценима роля, [справяйки се] както с конвенционалните, така и с хибридните предизвикателства и активно участвайки в стратегическото планиране и изпълнение на правителствената програма, насочена към количествено и качествено укрепване на въоръжените сили“, заяви Мицотакис.