Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да подпишат необвързваща декларация за приятелство и добросъседски отношения по време на текущото посещение на последния в Атина в сряда, пише Kathimerini.

Като част от опит за насърчаване на положителен дневен ред на преговорите между двете съседки, декларацията се счита за исторически значима, тъй като и двете страни ясно ще заявят своя ангажимент към принципите на добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество, както и към мирното разрешаване на неуредените различия въз основа на международното право и Устава на ООН.

Страните също така се споразумяват да продължат политическия диалог, установен от двамата лидери по-рано тази година на срещата на върха на НАТО във Вилнюс и срещата на ООН в Ню Йорк, сътрудничеството по положителния дневен ред и разговорите по мерките за изграждане на доверие (МИД).

Не на последно място в декларацията се посочва, че двете страни ще се въздържат от коментари и действия, които противоречат на ангажиментите, които са поели в контекста на декларацията.

Документът може да не е правно обвързващ, но е обвързващ на политическо ниво, тъй като е подписан от лидерите на двете страни и следователно може да служи като основа за продължаване на сътрудничеството и мирното съжителство между двете държави.

Декларацията е резултат от интензивни преговори между гръцкото и турското външно министерство.