"Москва, в отговор на недружелюбните стъпки на Вашингтон, засилва разработването и започва производството на ракетни системи със среден и по-малък обсег". Това са съобщили от руското министерство на отбраната, предава "Известия".

"В отговор на действията на САЩ Русия активизира разработването и започва производството на подобни ракетни системи. Освен това, като се имат предвид обявените по-рано Научноизследователски и развойни дейности и натрупаните разработки на руския военно-промишлен комплекс, този процес няма да отнеме много време. При потенциално вземане на решения за разполагането на такива оръжия, ние оставяме географията на разполагането им на собствена преценка", са подчертали от ведомството.

Руското МО допълва, че в "опит да увеличат многостранните заплахи за Русия, Съединените щати открито са поели пътя на разполагане на наземни системи с ракети със среден и по-малък обсег в различни региони, които преди това са били забранени съгласно Договора за РСМД. След това Вашингтон целенасочено разруши това споразумение, след което веднага активизира разработката и тестването на снаряди от този клас. Освен това САЩ започнаха да формират специализирани звена с регионална връзка и да работят по въпроса за създаването на необходимата инфраструктура".

"Сега американците са започнали да внасят съответните ракетни системи в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион "уж за времето на учения със съюзниците", което показва, че производството и тестването на тези оръжия върви с пълна сила", са посочили още от министерството.

"Ние директно заявяваме, че когато и където и да се появят наземни ракети  американско производство, ние си запазваме правото да отговорим огледално, което ще означава прекратяване на едностранния руски мораториум върху разполагането на тези оръжейни системи", са посочили от Руското МО.