Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изрази готовност да насърчи по-близките отношения с Гърция само дни преди официалното си посещение в Атина на 7 декември. Обръщайки се към парламентарната група на своята "Партията на справедливостта и развитието“, той изрази надежда, че визитата ще "положи начало на нов глава в отношенията между двете страни“, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Ердоган подчерта ясната дипломатическа позиция, заявявайки: "Ние не гледаме на дипломацията като на игра с нулева сума. За нас дипломацията е важна възможност за двете страни да се срещнат на рационална основа. Това е възможност и за двете страни да спечелят. Естествено е да има различия и разногласия между държавите. Важното е да има желание да разрешим различията, преди те да се превърнат във възли. Имаме това желание“, заяви Ердоган, уверявайки, че това ще бъде подходът на Турция по време на предстоящото посещение.

Признавайки, че винаги ще има хора, които искат да се възползват от подобни различия, Ердоган заяви: "Тази реалност обаче не означава, че като две съседни държави не можем да намерим общ език, споделяйки едно и също море, климат, една и съща география“.

"С взаимно доверие има много точки, по които можем да подобрим нашето сътрудничество. С нашето посещение ние целим да насочим вниманието си към тях. Надявам се посещението ни в Гърция да доведе до отварянето на нова страница в отношенията между нашите страни“, завърши той.