Съдия Хуан Мърчан, който разглежда делото на Доналд Тръмп за плащания за прикриване на извънбрачни връзки, е заплашил Тръмп със затвор в случай на по-нататъшно нарушаване на съдебната забрана за коментиране на други замесени страни, пише The Hill.

По време на изслушването на 6 май Мърчан е признал Тръмп за виновен по едно обвинение за нарушаване на заповед за публични коментари срещу съдебни заседатели и му нареди да плати глоба от 1000 долара (1836 лева). Съдът е отхвърлил другите жалби на прокуратурата.

"Обвиняемият е информиран, че ако е оправдано, бъдещите нарушения на законните съдебни разпореждания ще се наказват с лишаване от свобода", е постановил съдията.

Той е съобщил на Тръмп, че "да го изпрати в затвора е последното нещо, което иска", но е подчертал, че продължаващите нарушения на ограничителната заповед от страна на бившия президент "е пряка атака срещу върховенството на закона".

Миналата седмица Мърчан вече призна Тръмп за виновен по девет обвинения за нарушаване на заповедта за запушване и нареди глоба от 9000 долара (16 524 лева).