Властите в Турция съживиха плановете си за превръщането на още един важен византийски паметник – църквата Хора, в джамия, съобщава вестник Yeni Safak. Очаква се тя да отвори врати за мюсюлмани за петъчната молитва на 23 февруари, поясняват от редакцията.

Планът за преустройство на църквата, която бе музей в продължение на близо 80 години, датира от 2020 година, когато турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде указ за превръщането на църквата "Света София“ в джамия.

Тя беше тържествено открита за мюсюлмани през юли същата година, но плановете за църквата Хора бе спрян, за да бъде извършена реставрация на обекта.

Превръщането на "Света София“, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и мощен символ за православните християни по света, предизвика международно недоволство и предизвика допълнително напрежение в напрегнатите връзки между Атина и Анкара, коментират на свой ред в редакцията на гръцкото издание Kathimerini.

Църквата Хора или "Светия Христос Спасител“ е друг емблематичен паметник, включен сред шедьоврите на Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Построена е в началото на IV век като част от манастирски комплекс, извън стената на Константинопол. Възстановена е през XI век, но век по-късно се срутва частично – най-вероятно заради земетресение. Сегашната структура датира предимно от XIV век.

"Неговите мозайки и фрески, поръчани от византийския хуманист и поет Теодор Метохит, формират един от най-пълните ансамбли на късновизантийското изкуство, оцелели в Истанбул“, според заключенията на ЮНЕСКО.

Църквата Хора е първата, която е била разграбена, когато османците завладяват града през 1453 година. Превърната е в джамия при султан Баязид II в началото на XVI век, когато е преименувана и към структурата й е добавено минаре.

Сградата е определена за музей от турското правителство през 1945 година.