В ексклузивно интервю за гръцкия вестник Kathimerini, дадено 24 часа часа преди планираното му посещение в Атина, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган разглежда редица въпроси, засягащи двустранните отношения и очертава визията си за "нова страница“ в тях, основана на принципа "всички печелят“.

"Приятелю Кириакос, няма да те заплашваме, ако ти не ни заплашваш“, е посланието, което Ердоган казва, че ще предаде на гръцкия премиер по време на предстоящата им среща, подчертавайки, че "никое предизвикателство не е непреодолимо чрез диалог, основан на взаимна добра воля“.

Що се отнася до перспективата за постигане на споразумение за отнасяне на въпроса за границите на континенталния шелф до Международния съд, Ердоган изрази мнение, че всяко евентуално обжалване трябва да включва допълнителни въпроси.

"Има много взаимосвързани проблеми, които трябва да бъдат решени в допълнение към континенталния шелф. Трябва да се справим комплексно с тях“, обясни турският лидер.

Ердоган също поясни, че изявлението му "Може да дойдем една нощ внезапно“ се отнася до "терористични елементи, застрашаващи сигурността на страната ни“. Освен това той подчертава, че "структурната цялост на джамията "Света София“ няма да бъде материално или духовно повредена и че произведенията на изкуството и всички форми на изкуство няма да бъдат премахнати, а защитени“.

Английският текст на писменото интервю с въпроси и отговори е директен превод на оригиналния документ, предоставен от канцеларията на президента на Република Турция, обясняват от редакцията.