Генералният щаб на Военновъздушните сили на Гърция търси купувач на 18 многоцелеви изтребителя от 4-то поколение Dassault Mirage 2000EGM/BGM, обслужвали 332-ра ескадрила Hawk повече от 30 години, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

По данни на редакцията ВВС на южната ни съседка проучват възможността за продажба на изтребителите на Индия, предложение, с което са запознати както в Министерството на отбраната, така и в кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Източници подчертават, че и двете страни са почти готови да финализират сделка и не изключват възможността продажбата на изтребителите да бъде повдигната от премиера Кириакос Мицотакис при бъдещо посещение в Ню Делхи.

18-те изтребителя Mirage са придобити от гърците в края на 80-те години на миналия век и бяха изведени от експлоатация през януари 2022 година след закупуването на по-новите изтребители Dassault Rafale от 4,5-то поколение.

Изтребителите бяха спряни от полети поради липса на логистична поддръжка, преди да бъдат закупени новите френски изтребители, припомня изданието.  Повечето от тях бяха "изоставени“ във въздушната база Танагра в Беотия, а други са били "разкостени“ до такава степен, че едва ли ще могат отново да изпълняват бойни мисии. Все още обаче има държави, които използват легендарните френски изтребители - като Индия, която поддържа около 50 от този модел самолети.

Точно преди изтичането на срока през 2023 година, Ню Делхи обяви интереса си към закупуването на употребявани Mirage 2000, тъй като възнамерява да поддържа собствените си ескадрили, които ги използват, оперативни поне още десетилетие.