Дипломатически източници на държавната информационна агенция на южната ни съседка – ANA-MPA, разкриват, че турска делегация ще пристигне в Атина на 22 април за преговори относно мерките за изграждане на доверие между двете страни. След това ще последва среща в Истанбул. Посещението на премиера Кириакос Мицотакис в Турция все още не е планирано, но се очаква в средата на май.

Досега дискусиите не са засягали континенталния шелф или изключителната икономическа зона поради "неблагоприятни условия“, поясняват източниците. Подчертавайки необходимостта от взаимно доверие и откритост, те твърдят, че диалогът няма да бъде бърз, а изискват спокойна атмосфера за предотвратяване на кризи. Разрешаването на различията са най-безопасен подход за изглаждане на напрежението между двете съседни страни.

"Кипърският въпрос остава абсолютно от голямо национално значение и ние ще продължим да го разглеждаме като такъв“, подчертават още източниците. Що се отнася до отношенията между ЕС и Турция, заключенията на Европейския съвет от април ще ги споменават, като Гърция настоява за изрично признаване на кипърския въпрос.

"Убеждението на Гърция е, че трябва да има изрично споменаване на кипърския проблем“, отбелязват източниците, посочвайки, че заключенията на Европейския съвет през юни включват изрично позоваване, че "ЕС ще присъства активно на всички етапи от решаването на въпроса".

Гърция поддържа непроменени позиции за Сърбия и Косово, като източниците заявяват, че "няма промяна в отношението, нито възнамеряваме да има такава“.

По отношение на Северна Македония източниците посочиха, че Преспанският договор трябва да се прилага стриктно. Те подчертаха отхвърлянето на Гърция на едностранни промени в текста му.