Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц едва ли ще се съгласи с искането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за закупуване на изтребители Eurofighter Typhoon, отбелязва Bloomberg.

Най-вероятно в рамките на срещата в Берлин на 17 ноември Ердоган ще поиска от германския канцлер вдигане за забраната за продажба на изтребители, от които Турция се нуждае, за да обнови застаряващия флот на ВВС, разкриват източници на агенцията.

По предварителни данни турският президент ще настоява за най-малко 20 изтребителя Eurofighter Typhoon, с възможност този брой да бъде удвоен.

Източниците на агенцията допълват, че Турция се стреми към постигане на споразумение в отговор на придобиването на изтребители Rafale от съседната й Гърция. Заради напрежението между страните обаче, което според агенцията расте по редица въпроси, Шолц едва ли ще се съгласи с искането на турския лидер.

Германски официални лица отбелязаха, че Шолц няма да даде "зелена светлина“ на сделката поради дипломатическото напрежение САЩ и Турция. Припомня се, че последната придоби системи за противовъздушна отбрана от Русия, води си военна кампания срещу кюрдските сили в Сирия и забавя ратифицирането на членството на Швеция в НАТО.