Вторият тур от президентските избори в Турция бяха следени отблизо от средствата за масова информация в близки и далечни държави – включително в САЩ. "Фокус“ събра част от коментарите в американските медии за преизбирането на Реджеп Тайип Ердоган за трети мандат начело на Турция.

Настоящият президент на югоизточната ни съседка спечели балотажа с 52,14% от гласовете, а претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу получи подкрепата на 47,86% от избирателите в страната. И макар резултатите да не бяха официално потвърдени от Висшия избирателен съвет на страната, президентът на САЩ Джо Байдън бе един от многото световни лидери, отправили поздравления към Ердоган за победата му на балотажа. Байдън написа в Twitter:"Очаквам да продължим да работим заедно като съюзници в НАТО по двустранните въпроси и по споделените глобални предизвикателства“. 

Американските медии следяха отблизо вота и публикуваха редовни репортажи за хода на изборите.

Новинарският канал CNN отразяваше директно гласуването, като след края на изборния ден акцентира на оживените празненства, продължили до късно през нощта в страната, и привличайки вниманието победната реч на Ердоган в столицата Анкара.

Един от водещите ежедневници в САЩ – The New York Times, посвети отделна страница на своя уебсайт, за да отразява изборите, предоставяйки текущи актуализации за хода на гласуването. "Президентът Ердоган след най-голямото предизвикателство досега“, написа The New York Times в заглавие, описвайки лидера на страната като "най-важния политик на Турция от 20 години насам“.

В статия, посветена на външната политика на Турция, The Wall Street Journal написа: "Най-дълго управлявалият лидер на страната победи основния си съперник на втори тур“.

В материала се цитират думите на бившия посланик на САЩ в Турция Джеймс Джефри, който описа Ердоган като "спокоен, когато е под натиск“и като човек, който "знае какво прави“.

"Това е привлекателно за повечето избиратели и особено за турския електорат като цяло“, добавя Джефри. 

Вестник The Washington Post също съобщи за преизбирането на Ердоган в неделя, отбелязвайки, че действащият президент е оцелял на фона на "предизвикателство от кандидат, подкрепен от обединено опозиционно движение“.

Politico написа: "Ердоган отново печели“ в статия с коментар, че президентът "удължава 20-те си години на власт, обещавайки да изгради "Века на Турция“.

Изднието пише, че Ердоган е "в силна позиция да влияе не само върху бъдещата посока на демокрацията в 85-милионната страна, но и да оформя политиката в региона и извън него“.