Въпросът за пълната конфискация на руски активи вече не се обсъжда от страните от Г-7, пише британският вестник The Financial Times, като се позовавали на представителите на държави от формата.

"Докато Украйна продължава да настоява за пълна конфискация на активите на Русия, представители на Г-7 признаха в лични разговори, че темата вече не се обсъжда. Вместо това те проучват алтернативни начини за извличане на финансиране от замразени активи", обяснява изданието.

Както отбелязва вестникът, европейските страни искат да стоят настрана от всичко, което може да засегне самите активи, "от страх от отмъщение“ на Москва.

След началото на войната в Украйна страните от Г-7 и Европейския съюз замразиха почти половината от руските валутни резерви в размер на около 300 милиарда евро. Западните държави активно търсят начин да конфискуват тези активи и да ги прехвърлят на Киев.

Кремъл предупреди, че взимането на подобни решения "би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право“. Министерството на външните работи в Москва нарече замразяването на руски активи кражба, като отбеляза, че тези стъпки са насочени не само към средствата на частни лица, но и към държавните активи на Русия.