Полицията в Турция е задържала 89 души в източните и югоизточните провинции на страната, участвали в неразрешени протести след местните избори. Съответното обяви министърът на вътрешните работи на югоизточната ни съседка Али Ерликай в социалната мрежа Х.

Според него участниците в акциите са изразявали подкрепа за Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), хвърляли са камъни по полицията и са оказвали съпротива. Демонстрациите са свързани както с победата на кандидати от прокюрдската Зелена лява партия (ДЕМ) в някои източни региони, така и със ситуацията около кмета на град Ван.

Масови протести се проведоха в няколко турски града едновременно, тъй като опозиционният кандидат Абдула Зейдан не бе допуснат до кметските избори на 31 март. Членове на ДЕМ смятат, че официалните мотиви за недопускане са изфабрикувани. Властите не разрешиха протеста да се проведе, затова участниците в него минаха по улиците на града, унищожиха цветни лехи, запалиха гуми и атакуваха полицията с пиротехнически изделия и с камъни.

Според NTV избирателната комисия на провинция Ван е отстранила от изборите прокюрдския кандидат Абдула Зейдан. Избирателите му искаха да проведат официален митинг, но не получиха разрешение от властите, след което започнаха протести. За да се пребори с демонстрантите, полицията издигна барикади и се въоръжи с водни оръдия и сълзотворен газ.

Губернаторът на провинция Хаккяри, където също бяха организирани протести, Али Челик пристигна на мястото на протестите. Той заяви пред репортери, че в демократичните държави хората имат право на мнение, но призова да действат в рамките на закона. Челик отбеляза, че протестите в Хаккяри са били относително спокойни, като само един човек е ранен.