НАТО възнамерява да предостави още 100 милиарда долара военна помощ на Украйна. Това съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от УНИАН.

По думите му, мирът изглежда все по-далеч в Европа. "В допълнение към факта, че НАТО иска да координира доставките на оръжия за Украйна и обучението на украинската армия по-тясно от преди, Алиансът сега иска да налее още 100 милиарда долара във войната“, заяви Сиярто.

Той отбеляза, че предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг е разгледано на първо четене от страните членки.

"Тези 100 милиарда долара трябва да бъдат събрани за пет години, което означава, че НАТО очаква войната да продължи поне още пет години“, смята министърът.

"Ние знаем... че всеки ден на война носи със себе си риск от по-нататъшно разпространение на военните действия във времето и географията“, сподели мислите си Сиярто.

Унгарският министър потвърди, че позицията на Унгария остава ясна, че няма решение на бойното поле, а само смърт и унищожение и уреждане може да се постигне само чрез преговори. "Няма победители в тази война и не може да има победители, има само губещи в тази война“, заяви той.

"Унгария не иска да участва в операцията на НАТО за доставка на оръжия и обучение на военните, правителството не иска да допринася за това с форинти на данъкоплатците“, добави министърът.

Сиярто потвърди, че страната му скоро ще защити позицията си да стои далеч от доставките на оръжие за Украйна и извън обучението на украински войници. "И Унгария, която е настрана от доставките на оръжия, може да не събере тези 100 милиарда долара и да ги изпрати на война“, подчерта той.