Лидерът на основната опозиционна "Републиканска народна партия" (CHP) в Турция и бивш кандидат за президент Кемал Кълъчдароглу е изправен пред затвор и забрана за политическа дейност заради 28 съдебни дела, заведени срещу него, съобщи вестник Cumhuriyet, цитиран от РИА Новости.

Адвокатът на Кълъчдароглу Джелал Челик е заявил пред вестника, че срещу бившия кандидат са заведени 28 дела, а не 18, както съобщава държавната агенция Anadolu. След като загуби президентските избори, Кълъчдароглу не влезе в новия парламент като депутат и беше лишен от депутатски имунитет.

"Преди това редица съдебни дела са спрени поради имунитета на Кълъчдароглу, сега те ще бъдат разгледани отново“, пише вестникът.

В повечето от тези 28 дела президентът Реджеп Тайип Ердоган е ищец. Така например през 2021 г. Ердоган е завел дело срещу Кълъчдароглу, който го обвинява в клевета, а през 2017 г. опозиционният лидер сравни Ердоган със Саддам Хюсеин, Муамар Кадафи и Чаушеску. За повечето искове екскандидатът е заплашен от до 4 години затвор, общо за всички искове - 110 години затвор.

"Може да се предвиди, че тези дела едино след друго ще се превърнат в реални“, пише вестникът. Адвокатът на опозиционера смята, че това няма да се случи, а при наказателни дела екипът на бившия кандидат възнамерява да оспори.

"Възможно е след наказанието на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу да дойде ред и на ръководителите на CHP, да му бъде забранена политическа дейност. Много съдебни дела имат такова изискване“, отбелязва вестникът.

Единственият кандидат от опозиционния " Народен алианс " Кемал Кълъчдароглу загуби от Ердоган на втория тур на президентските избори, като спечели 47,82% от гласовете.

Имамоглу е осъден на 2 години и седем месеца затвор през декември 2022 г. за обида на представители на ЦИК и е лишен от правото да се занимава с политическа дейност. Адвокатите на кмета са подали жалба. Имамоглу се смята за възможен кандидат за поста ръководител на CHP, но след загубата на изборите Кълъчдароглу е заявил, че няма да подава оставка.