Около 58 милиона турски избиратели отиват до урните тази неделя (31 март), за да изберат кметове на близо 4000 града и по-малки населени места и хиляди членове на градски и провинциални съвети. Но тези местни избори имат политически последици както за правителството, така и за опозицията, пише англоезичното издание на Kathimerini.

В центъра на вниманието е ключовото политическо бойно поле - Истанбул, най-големият град и икономически център на Турция, разполагащ с огромни икономически ресурси.

"Истанбул е мястото, където пулсът на изборите бие най-силно", пише професор Еврен Балта, ръководител на катедрата по международни отношения в университета "Озиейин" и нерезидентен учен в Близкоизточния институт във Вашингтон.

"Резултатите от вота в Истанбул не само ще продиктуват управлението на най-големия град в Турция, но и ще изиграят ключова роля за оформянето на бъдещата траектория на потенциалния лидер на опозицията."

Ако сегашният кмет и кандидат на Републиканската народна партия (РНП) Екрем Имамоглу загуби, опозицията ще се окаже допълнително отслабена и поставена в безпорядък.

Анализатори твърдят, че на опозицията може да ѝ отнеме десетилетие, за да се възстанови от поражение в Истанбул и други големи градове като Анкара.

Но ако сегашният кмет, който е смятан за суперзвезда в турската политика, успее да бъде преизбран, турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще е способен да му отправи предизвикателство на следващите президентски избори.

Волфанго Пиколи, съосновател на компанията за анализ на риска Teneo, прогнозира, че резултатът от гласуването вероятно ще бъде сериозен удар за Ердоган и неговата управляваща Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

Той твърди, че макар социологическите проучвания да сочат, че надпреварата за Истанбул остава напрегната, Имамоглу има предимство благодарение на уменията си в кампанията и катастрофалното представяне в кампанията на неговия опонент от ПСР Мурат Курум.

"Едно преизбиране би увеличило политическата известност на Имамоглу на национално ниво, потвърждавайки статута му на единствената фигура, която може да победи Ердоган, и поставяйки го като опозиционен лидер за следващите президентски избори. Това, от своя страна, би могло да подмлади политическата ситуация на фронта срещу Ердоган", смята Пиколи.

Ако загуби, допълва Пиколи, най-вероятно ще се опита да създаде свое собствено политическо движение, защото ще му бъде трудно да намери път в рамките на РНП. Но за известно време той ще бъде извън политическата сцена.

След като загуби президентските избори през 2023 г., опозицията влиза в изборите през 2024 г. в неизгодна позиция. Балта обаче твърди, че действащите кметове на Истанбул и Анкара (Мансур Яваш) се радват на високо одобрение и остават потенциални водещи кандидати за опозицията.

"На местните избори преобладава традицията за стратегическо гласуване, което може да доведе до обединяване на поддръжниците на опозицията на местно ниво, дори при липса на официални партийни съюзи", добавя тя (Еврен Балта).

Следващото предизвикателство: Конституционна промяна

Победата на изборите в неделя ще даде значителен тласък на Ердоган да продължи с конституционните промени.

Една нова конституция или промени в сегашната биха позволили на турския президент да разшири и облекчи управлението си, тъй като той би могъл да премахне ограниченията за президентския мандат и да намали прага за избор на президент, а също така би могъл да ограничи правомощията на Конституционния съд.

"Очаква се Ердоган да продължи с плана си за промяна на конституцията на Турция, независимо от резултата от гласуването", смята Пиколи. "Едно поражение вероятно ще усложни, но не непременно ще провали напълно усилията му да си осигури необходимата подкрепа на опозиционните депутати."

Ако Ердоган успее да си върне Истанбул, анализаторите твърдят, че няма да му е трудно да се добере до кюрдите и националистическите депутати от партията на Мерал Акшенер, от които се нуждае, за да промени конституцията.

Ако Имамоглу спечели, Ердоган ще стане по-непредсказуем, ще предпочете поляризацията и ще бъде принуден да направи нови отстъпки пред ултранационалистическия си партньор Девлет Бахчели.