Путин стана главният победител на изборите в Турция след Реджеп Таийп Ердоган, пише проправителственото националистическо издание Yeni Şafak ("Йени Шафак"). Москва и Анкара ще засилят сътрудничеството в много области, което нанася сериозни щети на Запада, особено на Европейския съюз. Той ще трябва да провежда дипломацията си в менгеме между Турция и Русия, отбелязва изданието в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

На 28 май погледите на целия свят бяха обърнати към Република Турция. Всички следяха внимателно дали Реджеп Тайип Ердоган, който отново си осигури надмощието в парламента, може да спечели президентския пост за трети път. Една от столиците, които очакваха с интерес резултатите от изборите, без съмнение беше Москва.

"Скъпи приятелю..."

След като победата на Ердоган беше потвърдена, един след друг заваляха обаждания от световни лидери с поздравления и пожелания за сътрудничество. Кремъл съобщи още, че Владимир Путин е поздравил Реджеп Тайип Ердоган за изборната победа. Руският лидер започна посланието си така: "Скъпи приятелю, ние високо ценим вашия личен принос за укрепването на руско-турските отношения“. Акцентът в посланието на Путин беше, че той благодари на Ердоган за независимата роля, която Анкара играе в НАТО. Това се възприема от Кремъл като пукнатина в Алианса.

За разлика от лидерите на САЩ и Европа, Русия беше много предпазлива в риториката си по отношение на изборите по време на изборния процес в Турция, а Ердоган и Путин издържаха отлично теста за бъдещето на отношенията между Москва и Анкара. Както си спомняме, кандидатът за президент от опозиционния Национален алианс, председателят на Републиканската народна партия на Турция, Кемал Кълъчдароглу, в изявление, което може да се разглежда като саботаж на турско-руските отношения, заяви: "Скъпи руски приятели. Вие стоите зад монтажите, конспирациите, дълбоко фалшивото съдържание и записите, които бяха разкрити вчера в тази страна. Ако искате да продължим нашето приятелство след 15 май, далече ръцете от турската държава. След изборната победа на Ердоган руските медии съобщават, че Кълъчдароглу е победен въпреки подкрепата на Запада, докато Ердоган постига най-трудната и впечатляваща победа в политическата си кариера.

Победата на Ердоган в руските медии

Изминалите избори на 14-28 май се превърнаха в едно от международните събития, които се следят с интерес в Русия през последните години. И преди, и по време на гласуването, и след изборите вниманието на руските медии към резултатите беше доста високо. Така например уважаваното интернет издание "Взгляд.ру“ отбеляза, че наред с Ердоган изборите печели и Русия. Анализът на вестник "Коммерсанть" показва, че големите държави, включително Русия, и западните сили искат да поддържат връзка с Ердоган. Освен това в същата публикация се казва: "Победата на Кълъчдароглу можеше да предизвика голям шок в геополитически смисъл“, като в същото време се подчертава, че политиката на Ердоган не съвпада с политиката на Путин в Кавказ, Централна Азия, Украйна и има непроруска, а протурска линия. Анализ, публикуван в информационния сайт business-gazeta.ru, представи на читателите различна гледна точка. В статията, озаглавена "Победата на Кълъчдароглу няма да създаде проблеми и на Русия“, се отбелязва, че интересите на Анкара съвпадат с тези на Москва, а също така се обръща внимание на фразата "бяхме намушкани в гърба“, използвана от Путин по време на кризата със свалянето на руския самолет на турско-сирийската граница. Беше подчертано, че работата с турската опозиция може да бъде по-лесна, отколкото с Ердоган, защото Москва има достатъчно опит и гъвкавост да работи с всяка администрация, която дойде на власт в Турция. Като цяло в руските медии е широко разпространено мнението, че победата на Ердоган на изборите е положително събитие от гледна точка на руските интереси, което ще се отрази положително на руско-турските отношения. Освен това очакванията за вътрешни вълнения и улични действия, които многократно бяха изразени в руските медии, не се оправдаха.

ЕС в менгеме между Ердоган и Путин

Разширяването на обхвата на отношенията между Русия и Турция се проявява във всички области. Споделената воля, проявена преди всичко в областта на енергетиката, сигурността, туризма, икономическите отношения и управлението на международни кризи, заедно със "съвпадението на химията“ между Ердоган и Путин, води до стабилна стъпка към златната ера на двустранните отношения . Няма съмнение, че изборите от 14-28 май биха могли да подкопаят руско-турските отношения, но победата на Ердоган не само предотврати вреди на двустранното взаимодействие, но в същото време е вероятно да има многостранен ефект през следващите години. Единствената страна, която Ердоган спомена в речта си на балкона след първия тур на изборите, беше Русия, а турският лидер даде да се разбере, че благодарение на хъба, който ще бъде създаден в Тракия, Турция ще се превърне в международен енергиен център.

В интерес на истината в поздравлението си Путин постави и въпроса за създаване на хъб в Тракия и очерта стъпките, които трябва да бъдат предприети съвместно с Анкара. В същото време Ердоган и Путин, дори в двусмислената предизборна атмосфера, без да чакат резултатите от изборите, решиха да удължат "зърнената сделка“. По същия начин, съвместната воля за въвеждане в експлоатация на атомната електроцентрала "Аккую“, което значително ще намали зависимостта (на Турция) от други страни за енергия, също показва нивото на взаимоотношения, което е постигнато. Освен това в близко бъдеще е необходимо да се следи отблизо влиянието на Путин-Ердоган в стъпките на квартета Москва-Анкара-Техеран-Дамаск за разрешаване на сирийската криза. Освен това Москва и Анкара ще продължат да търсят начини за стабилизиране на ситуацията в Кавказ, освен това влиянието на Кремъл-Бештепе ще се наблюдава на Балканите, които всеки ден стават все повече зона на конфликт . И накрая, в предстоящия период ЕС е изправен пред трудната задача да води дипломация едновременно с Ердоган и Путин, защото ЕС на практика е притиснат между двамата лидери.

Така можем да заключим, че победата на Ердоган на изборите ще укрепи още повече отношенията на Анкара както с Русия, така и със САЩ и Запада. Можем също така да кажем, че Путин стана основният победител в изборите след Ердоган.