На 2 май президентът на Руската федерация Владимир Путин се срещна със свързания с ЧВК "Вагнер“ губернатор на Тулска област Алексей Дюмин. Това предполага, че той се стреми да отслаби властта на министъра на отбраната Сергей Шойгу, да го балансира със съперниците и да го накаже за неуспеха да постигне военните цели на Кремъл, уверяват от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в нов доклад, съобщава УНИАН.

По време на срещата Дюмин информира Путин за приноса на Тулска област във войната в Украйна. Той се съсредоточи върху три теми: подкрепа и настаняване на бойци в Украйна, подобряване на руската отбранителна промишлена база и подобряване на медицинската система в Тулска област.

Анализаторите отбелязват, че докладът на Дюмин е изглеждал като опит за спечелване на благоразположението на Путин, след като той го загуби по време на бунта на лидера на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин в края на юни 2023 година.

Дюмин многократно заставаше на страната на Пригожин през 2022 и 2023 година, надявайки се да замени Шойгу на поста министър на отбраната.

ISW предполага, че Путин умишлено е направил публична срещата си с Дюмин след нашумелия арест на заместника на Шойгу Тимур Иванов на 24 април, за да накаже военния министър на Москва за неуспеха му да постигне военните цели на Кремъл в Украйна.

Тази среща предизвика сериозна дискусия в руското информационно пространство, като множество блогъри и политически коментатори отбелязаха, че тя се е състояла в периода между ареста на Иванов и очакваните промени в правителството след встъпването в длъжност на Путин за новия му мандат. Руски вътрешни източници предполагат, че Кремъл може да назначи Дюмин на нова позиция в руската отбранителна индустрия.

В същото време самият Шойгу заяви на 1 май, че Русия трябва да увеличи количеството и качеството на оръжията и военната техника, за да "поддържа необходимия темп на настъпление“. Това изявление може да се разглежда като директна атака срещу определени руски политически фигури. Източник твърди, че Шойгу остро критикува Мантуров, "Ростех“ и заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в отговор на ареста на Иванов.

Шойгу имаше особено близки отношения с Иванов. Неговият арест, съчетан с внезапното завръщане на Дюмин на преден план, може да означава, че Кремъл не е доволен от представянето на Шойгу. В същото време един от руските източници оцени, че оставката на Шойгу през 2024 година е малко вероятна.

Срещата между Путин и Дюмин също показва, че руският президент вероятно е отговорният човек, който е взел решението за ареста на Иванов.

ISW отбелязва, че Путин редовно сменя служители и военни командири, които се радват на неговото благоволение, надявайки се да насърчи различни фракции да постигнат целите си.