Местните избори в Турция са били проява на турската демокрация. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в изказване в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), предава "Анадолската агенция“.

"Независимо от резултатите, победителят от тези избори ще бъде преди всичко нашата демокрация, волята на нашия народ. Победителите в изборния маратон бяха преди всичко не кандидатите, а Турция, всичките 85 милиона граждани на страната, независимо от политическата им принадлежност“, заяви турският лидер.

Държавният глава отбеляза, че "няма нищо по-високо от волята на народа“.

Той изрази благодарност към всички избиратели. които дойдоха в секциите и направиха своя избор и отбелязаха всеотдайната работа на избирателните комисии и охраната, осигурена от силите за сигурност. Турският президент подчерта, че турската демокрация за пореден път е доказала своята зрялост.

Освен това Ердоган призна, че ръководената от него управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не е успяла да постигне желаните резултати на проведените на 31 март общински избори в републиката.

"Девет месеца след нашата победа на [общите и президентските] избори през май 2023 г., за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме на общинските избори, каза той, говорейки в Анкара. "Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно“.

Президентът заяви, че той и неговата партия няма да пренебрегнат резултатите от волеизявлението. "Няма да пренебрегнем решението на нашата нация, няма да действаме против нейната воля и да го поставяме под въпрос“, обясни президентът, като поясни, че през следващите четири до пет години ПСР и администрацията, която той оглавява, ще коригират "допуснатите грешки“.

В края на речта си президентът Ердоган заяви важността на следващите четири години за страната и призова за тяхното ефективно използване, като се избягва губенето на време в непродуктивни дискусии. Той изрази увереност в по-нататъшното укрепване на демокрацията и възстановяване на доверието, когато е необходимо, като подчерта, че "ще продължи да демонстрира високи постижения чрез политика на постижения и служба на хората“.

Държавният глава обеща да продължи да работи за подобряване на благосъстоянието, сигурността и сбъдване на надеждите за бъдещето на всеки от жителите на Турция, както и за укрепване на международната роля на страната.

В Турция в неделя, 31 март, приключи гласуването на изборите за ръководители на общини.

По последни данни на държавния телевизионен канал TRT, който е упълномощен да обяви резултатите от вота, са обработени 91,34% от протоколите от избирателните секции. Основната опозиционна Републиканска народна партия получава 37,35% от гласовете на общинските избори, управляващата ПСР - 35,75%. За първи път през последните десетилетия опозицията спечели във всички големи градове на републиката, включително Адана, Анкара, Анталия, Бурса, Измир и Истанбул.