Ердоган има икономическо, медийно и психологическо предимство да си върне Истанбул. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Мартин Табаков, международен анализатор по повод предстоящите местни избори в Турция.

"Ако Ердоган успее да спечели Истанбул, има по-слаби шансове за Анкара, но съществуват. Той ще го приеме като кредит на доверие, че може да продължи да тласка Турция в посоката, в която той така или иначе го прави. И на този фон, днес разбираме новината, че той е поканен в Белия дом на президента Джо Байдън, на визита, която ще се състои на 9 май. И това сами си давате сметка, че когато се случва непосредствено преди изборния ден, допълнително му помага. Защото като питаме за глобалната картина и нейната връзка с местните избори, ето една от тези връзки", обърна внимание Табаков.

Според анализатора, ако Ердоган победи Имамоглу в Истанбул, той ще пресече неговия път за президентската власт. Мартин Табаков обърна внимание, че няма гаранция, че местните избори ще бъдат последната битка на Реджеп Ердоган на политическия терен. 

"Ако следваме буквата на турския закон в лицето на Конституцията, основният закон на страната, това би трябвало да е последният негов мандат като президент. Но неговата практика ни показва, че той може да заобиколи тези разпоредби на Конституцията по няколко начина. Първо нека да кажем, по Конституция той има право на два последователни пълни мандата, но това е много ключово и важно дали е пълен мандат. Защото той може да предизвика предсрочни парламентарни избори, тоест, да няма пълен мандат. Вследствие на което да се кандидатира още един път, и това не би било нарушение на Конституцията. Второ, ако чак толкова има някакви съображения спрямо една еквилибристика спрямо Конституцията, той може просто да я промени, нещо, което пак е правил. Има две опции - едната е да се промени с 3/5 мнозинство от турския Меджлис, другата е на референдум. И аз си мисля, че той ако бъде амбициран да тръгне по този път с промяна на Конституцията, а не просто с изхитряване на Конституцията, няма да има проблем да постигне това нещо", коментира още международният анализатор.