В Турция се провеждат местни избори, фокусирани върху опитите на президента Реджеп Тайип Ердоган да си върне контрола над Истанбул от кмата Екрем Имамоглу, който цели да утвърди опозицията като политическа сила.  На изборите се очаква да гласуват 61,4 милиона избиратели, предава Anadolu.

Гласуването на местните избори в Турция започна в югоизточната част на републиката, където избирателните секции отвориха час по-рано, в 07:00 часа местно време. В голямата част от страната изборите ще започнат в 08:00 часа и ще приключат в 17:00 часа.

Според решението на турската Централна избирателна комисия са направени промени в графика за гласуване, като се вземат предвид особеностите на месец Рамадан, когато мюсюлманите традиционно спазват постите. Те се отнасят за 32 провинции от 81.

В Турция се избират кметове на градове, общини и други местни власти. Според Централната избирателна комисия в тях ще участват 61,4 милиона избиратели.

Според турското министерство на вътрешните работи сигурността на изборите се осигурява от около 600 хиляди служители на реда, както и от доброволци.

Социолозите очакват основната политическа конфронтация да е в Истанбул и Анкара, където управляващата "Партия на справедливостта и развитието", водена от президента Реджеп Тайип Ердоган, възнамерява да си върне кметските позиции от опозицията ( "Републиканска народна партия"), които получиха преди пет години.