Най-вероятно ще се стигне до някакво развитие на кюрдския проблем в Турция, но не по начин, по който Ердоган искаше. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков. "За пръв път от създаването на Партията на справедливостта и развитието тя претърпява подобно поражение. Ердоган вече не е човекът, който ще каже какви закони ще бъдат направени, дали ще бъде променена Конституцията", коментира арабистът.

Той добави, че никой не е очаквал подобна съкрушителна загуба на Ердоган, но и че практически той няма как да посегне на Конституцията: "Очевидно това наистина ще му бъде последният мандат, въпреки че той непрекъснато казва: "Това ми е последният мандат“, но този път наистина ще му бъде. Нещо повече, неговият наследник, който и да бъде той, най-вероятно ще има доста затруднения. Ние не можем да говорим какво ще стане след 4 години, но ако нещата продължават по този начин, ще му бъде много трудно да се пребори с Екрем Имамоглу, който според мене е естественият лидер на опозицията".

Проф. Чуков обърна внимание, че на провелите се местни избори в Турция на 31 март всички кюрди са гласували за Екрем Имамоглу.

"В края на миналия век на конгрес на кюрдската партия лидерът Ахмед Тюрк каза следното: "Ние искаме да управляваме нашите региони така, както ДПС управлява в България. Т.е. Тодор Живков гонеше турците, вие трябва да престанете да гоните кюрдите и да ни дадете тези региони ние да ги управляваме по модела ДПС.“ Т.е. моделът се оказа пак български, само че на Движението за права и свободи. Ето, най-вероятно това ще се опитат да натиснат сегашните фактори или новата ситуация около Ердоган. Докъде ще стигнат не ми е много ясно, но лично аз бих се усъмнил, ако се стигне до това, което стана на миналите избори – някъде около 20 и 25 кмета, които бяха спечелени от кюрдите, бяха касирани и на тези общини им бяха наложили попечители, т.е. назначени от правителството, защото били в контакт с терористи. Съмнявам се, че този път така ще се получи", обърна внимание проф. Чуков.

По думите на арабистът турците искат промяна: "Това е много ясно. И второ, Европа срещу Азия. Погледнете как изглеждат кандидатите на Ердоган и самият Ердоган и вижте как изглеждат неговите опоненти – европейски, стегнати, бързоговорещи и ако щете все едно са дошли от Франция, от Англия.