Украинските въоръжени сили бързат да използват максимално ефективно прехвърлените от САЩ ракети ATACMS с голям обсег срещу руски цели, докато руснаците не са имали време да се адаптират към новите оръжия.

Както пише Newsweek, САЩ са доставили на Украйна "значителен брой“ ATACMS през април и сега руските системи за противовъздушна отбрана, въздушни бази и тренировъчни полигони са станали цели за тези ракети, като широко разпространени са спекулациите, че Кримският мост ще бъде сред възможните цели .

В същото време руските военни вече обявиха, че са свалили няколко ракети, насочени към Крим. Както при предишните западни оръжейни системи, ефектът от ATACMS вероятно ще избледнее, докато руските войски се адаптират към тяхното използване, отбелязва изданието.

Както Иван Ступак, съветник в комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на украинския парламент, заяви пред Newsweek, руснаците са в състояние да се адаптират за много кратък период от време.

"Мисля, че имаме до два месеца, за да премахнем възможно най-много руски военни съоръжения, преди руснаците да се адаптират“, добави той.

По-специално Ступак цитира примера със снарядите Excalibur, чието ниво на точност е намаляло от 70 процента на 6 процента поради руските системи за радиоелектронна борба.