Новият министър на външните работи на Турция Хакан Фидан е много вероятно да активира политиката на Анкара за укрепване на връзките с държавите от региона на Близкия Изток и Северна Африка, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Като ръководител на Турската национална разузнавателна организация (MIT), Фидан вече е провел неофициални разговори с представители на властите на Египет, Израел, Обединените арабски емирства, Ирак и Сирия, за да подобри отношенията на Анкара с тях. Този курс се характеризира като част от по-широката външнополитическа стратегия на Турция в региона. Той предвижда отдалечаване от регионалните конфликти и привличане на чуждестранните инвестиции, от които Турция има нужда на фона на икономически проблеми.

Фидан оглавява турското разузнаване от 2010 г. и стана първият ръководител на разузнавателните служби на страната, който поема Министерството на външните работи. Той бе назначен на тази длъжност на 3 юни, когато преизбраният за трети мандат Реджеп Тайип Ердоган обяви състава на новия министерски кабинет.