Военните на Руската федерация се готвят за настъпление на Харковска и Сумска области в Украйна, разкри заместник-началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната в Киев Вадим Скибицки в интервю за британското списание The Economist. Успехът на руснаците зависи от това колко силна ще бъде украинската защита в Донбас, допълни той.

Скибицки прогнозира, че основната руска офанзива ще започне в края на май или началото на юни. Русия е разположила общо 514 000 сухопътни войници в Украйна.

Руските сили, базирани на границата с Харков, в момента наброяват 35 000 войници, но вероятно ще бъдат увеличени до 50 000 до 70 000. Москва също "създава резервна дивизия“ (т.е. 15 000 до 20 000 бойци) в централната част на Русия, която може да се добави към основните й сили в Украйна.

Дори в този случай, според Скибицки, руснаците няма да имат достатъчно ресурси, за да превземат голям град. The Economist отбелязва, че западните военни са на същото мнение. Въпреки това са възможни операции в по-малък мащаб.

"Бърза операция за влизане и излизане: възможно е, но операция за превземане на Харков или дори Суми е друго нещо, и ние го знаем“, отбеляза Скибицки.