Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви кандидатурата на бившия министър на околната среда Мурат Курум за изборите за кмет на Истанбул през март, предава Reuters, като отбелязва, че той ще бъде официално подкрепен от управляващата "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР).

Курум влиза в надпреварата срещу настоящия кмет на града Екрем Имамоглу от основната опозиционна Републиканска народна партия, чиято победа в гласуването от 2019 година сложи край на 25-годишното управление в Истанбул на ПСР и нейните ислямистки предшественици.

"Работейки рамо до рамо, ние определено ще изведем Истанбул от междуцарствието на последните пет години“, обеща Ердоган на церемония за обявяване на кандидатурата на Курум и други кандидати на ПСР за изборите на 31 март.

47-годишният Курум бе министър на околната среда и урбанизацията от юли 2018 година до миналия юни, като се оттегли. След това бе избран за член на парламента от Истанбул, град с 16 милиона жители, или около 20% от общото население на югоизточната ни съседка.

Курум бе една от най-видните фигури в отговора на правителството на опустошителните земетресения, които разтърсиха Южна Турция миналия февруари и отнеха живота на повече от 50 000 души. По образование е инженер е работил в администрацията за масово жилищно строителство на Турция, преди да стане министър.