Основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция изпреварва управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в надпреварата за кметове на главните градове в страната за първи път от десетилетия.

При обработка на почти 50% от протоколите за общински избори РНП получава 38,17% в борбата за кметски постове. ПСР, която поддържа лидерството в тази област повече от 20 години, печели 36,9%. Данните са предоставени от "Анадолската агенция“.

РНП има в активите си почти цяла западна Турция, включително Анкара, Анталия, Измир и Истанбул, както и няколко града в индустриалния север на страната. Тоест ПСР губи най-малко 15 важни центъра на големи провинции.

В битката за градски съвети и областни общини ПСР досега държи лидерството в цялата страна с 33,8%, докато РНП има 28,7%. Въпреки че в основните метрополии - Анкара, Анталия, Измир и Истанбул - повечето от областните общини също все още са част от РНП.

Съратникът на ПСР в избирателния съюз, Партията на националистическото движение, в момента печели 3,5% и печели постове в около пет регионални центъра.

През 2019 г., според резултатите от общинските избори, ПСР спечели 44,33% и получи постовете в повечето градове. РНП спечели в Анкара и Истанбул и 30,11% от гласовете в надпреварата за кмет.