Кметът на София - Васил Терзиев, отправи поздрав към големият победител на местните избори в Турция - Екрем Имамоглу, предава "Фокус".

Публикуваме думите му без редакторска намеса:

Поздравявам г-н Екрем Имамоглу за изборната му победа снощи. Гражданите на Истанбул дадоха ясна оценка за изминалия му мандат и му гласуваха доверие да продължи управлението на града.

Пожелавам кураж и сили на кмета на Истанбул да продължи развитието на този забележителен град в най-добрите модерни традиции и в интерес на гражданите на Истанбул.

Благодаря на кмета Имамоглу за топлото посрещане в Истанбул преди по-малко от месец. Обмяната на опит по важни за градското развитие теми и партньорството с Община Истанбул са много ценни за София. По време на работното ми посещение говорихме за ефективното управление и как екипът на кмета Имамоглу е направил структурни промени в общината за по-добро управление на града. Община Истанбул подкрепя и финансира "Академия за млади лидери", която обучава служители за държавни длъжности.

Кметът на Истанбул знае за моята ангажираност за ефективното управление и развитие на Мрежата на балканските градове B40. Разговаряхме за това и в Тирана, и в Истанбул. Двамата ще продължим работата си особено за развитието на устойчиви политики в градовете и подобряването на реакцията при кризи.Дигитализацията е ключова част от реформите и в София, и в Истанбул. Кметът Имамоглу предприе през последната година мерки за дигитализиране на община Истанбул и създаване на универсално "супер "приложение, което да покрива всички нужди на гражданите. Разказах му за приложението, което разработваме в София и което ще е в услуга на гражданите.

В момента извършваме последни тестове преди да е достъпно за софиянци през този месец. Община Истанбул използва проучвания за събиране на статистически данни, които водят до по-добро разработване на политики и решения. Говорихме и за изкуствения интелект и неговите възможности, за да могат общините да предоставят по-добри услуги на гражданите.


Вярвам, че приятелските ни отношения и сътрудничество ще се развиват и в бъдеще.