Футболният Литекс вече е общинска собственост. С 28 гласа "за" и нито един против Общинският съвет в Ловеч прие на днешното си заседание безвъзмездните дарения от дружествата "Литекс Комерс" и "Ловеч спорт 96" на градския стадион, тренировъчната база и още един имот в центъра на града, съобщи БНР.

В следващите три месеца общинарите трябва да изготвят проект за управлението на клуба.

С това приключва една от най-славните ери в клубната история на местния футболен клуб, тази на управление от бизнесмена Гриша Ганчев. Той пое финансирането на клуба през 1996 година. За 15 години под неговото управление след това "оранжевите" спечелиха четири пъти шампионската титла на България.

През последните няколко години Литекс играе във Втора лига, където се намира и в момента.

Представителят на "Литекс комерс" Илия Терзиев изложи пред общинските съветници мотивите за дарението.

"Решението на дружеството е в крайна сметка, към момента, да се оттегли от футбола и изцяло да се концентрираме към борбата - разясни пред общинарите представителят на "Литекс комерс“ Илия Терзиев. - Ние се оттеглихме безрезервно от ЦСКА-София. Искаме обаче нашата любов и това, което сме направили, наистина да дадем възможност на вас, общинските съветници, и на господин кмета, да продължите една кауза, която за нас беше верую".

Кметът Страцимир Петков изрази надеждите си, че общината ще се справи със стопанисването на дарените имоти и управлението на футболния клуб.

"Ще е много трудно безспорно, но съм от хората тук, които имат виждания как се прави спорт – посочи Петков. - Въпреки различните мнения, аз наистина съм благодарен на господин Ганчев за даренията в община Ловеч и в мое лице се наемаме с още една тежест, тъй като, за да има спорт, струва пари".

Предстои да бъде избран нов Управителен съвет на футболния клуб, а името на отбора да бъде сменено.