Старши треньорът на Спортист Георги Чиликов говори пред клубния сайт след двете поредни победи, които отборът спечели във Втора лига. В неделя "шоколадите“ надиграха Бдин Видин, а преди това постигнаха и успех в Бургас срещу Черноморец.

Г-н Чиликов, Спортист постигна две поредни победи и започна да се стабилизира във Втора лига. Как ще коментирате последните мачове?

От анализа, който направихме за последните 3 месеца, мога да каже, че в последно време играем най-стойностния футбол и резултатите се подобриха по няколко причини. В първите месеци бе трудно да сглобим състав, подготовка не беше добра, категорично се виждаше това. Младостта на отбора и индивидуалните грешки (и моите грешки в търсенето на оптимален състав и тактика) ни костваха много точки и ако ги имахме щяхме да сме много по-спокойни. В последния месец отборът се вдигна както във физическо отношение, така и тактически – изглеждаме доста по-добре. Това е само началото. Лесен мач във Втора лига няма. Тук е мястото да похваля всички колеги, които работят в отборите е и във всеки един тим си личи нечий почерк и е причина за толкова равностойни мачове. Общо взето ние не сме надиграни от никой, но индивидуалните грешки, грешките на растежа ни костваха много точки. Радвам се за момчетата, защото голяма част от тях пребориха тази неопитност и сега изглеждат много по-добре.

За кой мач съжалявате най-много?

Съжалявам за мачовете, в които заслужавахме точки, но не ги постигнахме. Срещу Септември ни победиха в 96-ата минута. Там заслужавахме точка срещу един най-стойностните отбори. За мача с Марек, в който не прави чест на съдиите за отменения гол. Цяла България го видя. Надявам се това да е човешка грешка. Тя се прощава. Там заслужавахме повече. Генерално мога да кажа, че нито един отбор, с изключение на Септември и Струмска слава в едно полувреме, не ни е надиграл тотално. Израстването обаче е факт. Надявам се да продължим. Няма да е лесно, знам, че ни трябва подсилване, ако искаме да растем. Радващото е, че много млади играчи, които доскоро играха в Трета лига или не играеха във Втора, имат израстване и се надявам да продължават да се показват.

Успяха ли тези, които се сблъскаха с професионалния футбол, да влязат в релси?

Да, но има да извървят още път. Аз ще им давам шанс и помагам. Естествено, че ще има грешки, аз също греша. Всички сме сгрешили. Казал съм им, че резултатите са само мой проблем. Напрежението от малкото точки си личи. Играчите обаче трябва да се сблъскат и с това, за да играят сериозен футбол.

На кого искате да посветите победите – за първи път две поредни този сезон?

Победите са изключително и само на футболистите. Те са хората, които са на терена. Ако трябва да посочим обаче един човек – това е президентът Петър Веселинов. В крайна сметка той прави всичко възможно всичко да е точно. Не е лесно в тези времена. Не сме от най-богатите отбори, но е точно и коректно. Той заслужава адмирации за това, което прави. Ясно е, че всички заедно носим отговорност за резултатите, направихме и грешки, но се надявам това да не е фатално.

През уикенда по нелеп начин си отиде Ферарио Спасов, как бихте коментирали ситуацията?

Голяма трагедия. Съболезнования на близките. Говорихме си и с Живко Желев и с колеги. Това е шок. Престъпление е да търпим хора като тези, които са виновни за инцидента. За мен е безочие. Нямам думи. Всички ние трябва направим нещо. С Ферарио Спасов зимата бяхме на лагер заедно. Знаете приятен и интелигентен човек. Мир на праха му.