Турският вестник Turkiye посочи редица странности при анализа на катастрофата с хеликоптер с иранския президент на борда, като попита по-специално защо президентът не е летял на руски Ми, а на американски хеликоптер отпреди 30 години и защо е променен съставът на пътниците.

Хеликоптер, превозващ президента на Иран Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други официални лица, се разби на 19 май в северозападната част на страната в района Верзеган. Сутринта на 20 май иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди съобщенията, че президентът и неговата делегация са загинали при катастрофа с хеликоптер.

Медиите съобщиха, че американски хеликоптер Bell 212 се е разбил. Хеликоптерът е напълно унищожен; властите заявиха, че първоначално инцидентът е причинен от технически проблеми и трудни метеорологични условия. Първоначално медиите съобщиха, че президентът е летял на Ми-171.

"Обикновено хеликоптерите за пътуванията на Раиси бяха избрани от руски модели, а за пътуването до Тебриз е предпочетен американски хеликоптер, сглобен преди 30 години. Друг важен детайл: преди това пилотите бяха назначавани от редиците на исляма Корпус на стражите на ислямската революция (КСИР), а този път - от кадрите на Ертеш (армията)", казва източник от иранските служби за сигурност пред вестника.

Хеликоптерът е оборудван и с три различни системи за проследяване, включително стандартен GPRS и транспондери, но въпреки това местоположението на хеликоптера не може да бъде локализирано. Турските власти отбелязаха, че не са записали сигнали от хеликоптера, тъй като системата е била или изключена, или напълно отсъстваща.

Ирански източник също заяво пред вестника, че пътническият манифест е бил променен малко преди излитане. "Външният министър Абдолахян и губернаторът на Тебриз Малик Рахмети трябваше да летят заедно с хеликоптер номер 2, но в последния момент имамът на Тебриз Мохамад ал-Хашем беше присъединен кум тях“, пише Turkiye.