Смъртта на президента на Иран Eбрахим Раиси ще окаже негативно влияние върху предаването на властта към върховния лидер, отбелязват анализаторите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

"Смъртта на Раиси ще има сериозни последици за прехвърлянето на властта към върховния лидер“, се казва в доклада.

Раиси беше смятан за един от основните претенденти — заедно със сина на Хаменей, Моджтаба Хаменей — за наследник на Али Хаменей като върховен лидер на Иран. Хаменей назначи Раиси за ръководител на съдебната власт през 2019 година и го подкрепи на президентските избори през август 2021 година.

"Следващите няколко дни може да променят непосредствената и дългосрочна динамика на режима, включително наследяването на върховния лидер. Смъртта на Раиси обаче в крайна сметка няма да промени текущата траектория на режима, която е насочена към по-твърда и по-консервативна вътрешна политика, както и по-агресивна регионална политика“, обобщават анализаторите от ISW.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и министърът на външните работи на страната Хосейн Амир Абдолахян, както и всички останали членове на делегацията, завръщаща се след посещение в Азербайджан, загинаха в катастрофа с хеликоптер в следобедните часове на неделя.